PLANTEJAMENT DEL PROBLEMA


Context:


Els alumnes de 1r de Batxillerat conversen espontàniament amb la seva professora de grec sobre el ser "un bon o mal" profe arran dels resultats de la preavalució. A partit d'aquí s'ha generat un debat sobre l'educació, el paper del docent, etc.
La professora de Grec els comenta que aquest debat no és nou i que ja l'encetaren els grecs, a l'època de Pèricles; al cap i a la fi, l'educació té una incidència cabdal en qualsevol societat.
Els proposa un repte: Per què no crear un debat sobre l'educació i el paper d'un bon docent per exposar a la resta de companys a partir d'una breu escenificació d'una obra grega còmica en què es tracta aquesta qüestió? Es tracta que tots ells se situïn en el temps de Sòcrates i els sofistes, ridiculitzats en una obra de teatre corresponent a la comèdia antiga, Els núvols, d'Aristòfanes. Aquest comediògraf també va ser un crític de la seva època i ho va saber fer amb humor; de vegades, la manera més fàcil d'entrar al públic; i si no, pensin vostès en l'èxit de Cracòvia!


Objectius didàctics:
  1. Ubicar a l'espai i al temps l'obra d'Aristòfanes.
  2. Reconèixer les característiques de la comèdia grega i en concret, d'Aristòfanes.
  3. Distingir les partes d'una comèdia grega.
  4. Elaborar un text adaptat de l'obra.
  5. Caracteritzar la tasca dels sofistes i de Sòcrates al segle de Pèricles.
  6. Discriminar les característiques d'una bona educació.
  7. Identificar els hel·lenismes que apareixen a l'obra i adaptar-los al context actual.

Paraules clau:
Teatre grec, Aristòfanes, comèdia antiga, sofistes, Sòcrates, educació, relativisme, actors, cor, indumentària…, adaptació, hel·lenismes…

Interdisciplinarietat:
filosofia, grec, català, Educ. visual i plàstica…

Per anar fent boca: