n aquesta pàgina podeu anar anotant tot allò que es comenta a partir de la lectura de l'obra.

Pautes:

Sigueu breus, clars i concisos.

Poseu un títol que resumeixi les notes que entrareu.

Poseu entre parèntesis el vostre nom per saber qui ha fet l'entrada.

CONTEXT HISTÒRIC(Aleix Ruiz)

L'obra està ambientada en la Grècia del S.V, en plena Guerra Civil(Guerra del Peloponnès),que enfrontà a Atenes i els territoris a favor seu, contra Esparta i els seus aliats, amb victòria final dels espartans.


VOCABULARI DEL LLIBRE: (Zaira Martos)

Babutxes: Es una mena de sabatilla plana, sense taló i normalment s'utilitza per anar per casa.

VOCABULARI DEL LLIBRE: (Jordi Ribé)

Qui era Querofont? Querofont fou un filòsofatenenc de la demos d'Sphettus, deixeble i amic de Sòcrates. És principalment famós per una consulta a l'oracle de Delfos.


Cavalls marcats amb la san: La san (Ϻ en majúscula i ϻ en minúscula) era una lletra de l'alfabet grec arcaic. Anava entre la Π i la Ϙ,. Solia tenir un valorfonèmic de /s/, però va anar caient en desús a favor de la sigma. Aquests cavalls eren de luxe i només es feien servir per muntar.


Dem: era la forma habitual que tenien els atenesos per presentar-se: el nom del dem era el nom del districte al qual pertanyien.


Bizanci i les monedes de ferro: Bizanci (del grec Βυζάντιον, Byzàntion) fou una ciutat grega de Tràcia, a la riba del Bòsfor, que va ocupar un lloc molt important en la història. Sota el nom de Constantinoble, fou capital de l'imperi Romà d'Orient, conegut com l'imperi Bizantí. Correspon a l'actual ciutat turca d'Istanbul.

La mitologia diu que fou fundada per Bizant, fill de Posidó.
A Bizanci les primers monedes que es van fer, eren de ferro! --> Però encara no s'ha trobat cap exemplar.


L'estany Meòtic: No he trobat res que estigués relacionat amb aquest concepte...

VOCABULARI DEL LLIBRE: (Zaira Martos i Alberto Tavira)


Atenes: Atenes (en grec modern Αθήνα, Athina) és la capital de Grècia i actualment la ciutat més gran del país. La població del municipi d'Atenes és de 741.512, però la seva àrea metropolitana és molt més gran i té 3,7 milions. És el centre principal de la vida econòmica, cultural i política grega. La història d'Atenes s'estén més de 3000 anys, el que la converteix en una de les ciutats habitades més antigues. Durant l'època clàssica de Grècia, va ser una poderosa ciutat estat que va tenir un paper fonamental en el desenvolupament de la democràcia.

Àtica: La perifèria de Àtica (en grec: Περιφέρεια Αττικής, At-tike) és una perifèria de Grècia formada per quatre noms: Atenes , El Pireo, Àtica oriental i Àtica occidental. Localitzada al sud de Grècia. A més de la capital, estan adscrites a ella les ciutats del Pireu, Eleusis, Megara, Laurión, i Marató, així com les illes de Salamina, Egina, Poros, Hidra, Spetses, Citera i Anticitera.

Eubea: L'illa d'Eubea, antigament Negroponte (en grec, Εύβοια, Evia, grec antic Εὔβοια, 'Eúboia') és una illa costanera de Grècia localitzada davant de la costa oriental del mar Egeu. Té una superfície de 3.900 km ² i una població de 210.000 habitants. La seva capital és Calcis. Administrativament, l'illa pertany a la prefectura homònima d'Eubea de la perifèria de Grècia Central. Aquesta prefectura és majoritàriament l'illa d'Eubea, juntament amb l'illa de Esciro i una petita part en la Grècia continental.


Mapa( Jordi, Jaume i Aleix)
mapa_grecia_clasica.jpg

VOCABULARI I REFERÈNCIES GEOGRÂFIQUES: ( Aleix Ruiz)

Estadi: Unitat de longitud grega diferent en cada zona de Grècia, però concretament ens interesa l' estadi àtic, amb una equivalència de 192 m.
Diàsies: Festes àtiques en honor a Zeus on es feien els corresponents sacrificis d'animals ( corders i carners).
Súnion: Cap situat aproximadament a 65 km d' Atenes, on es troba un temple de Posidó, i on segons el mite, Egeu va llançar-se al mar, sent la explicació mítica del nom del mar de la part oriental de Grècia.

VOCABULARI DEL LLIBRE: (Zaira Martos)

Heliea: La Heliea (grec antic Ήλιαία) (dòric Halia) era el Tribunal Suprem de l'AntigaAtenes. La Heliea era un tribunal popular format per 6.000 ciutadans, majors de 30anys i repartits en deu classes de 500 ciutadans (1000 quedaven en reserva)sortejats cada any per a ser heliastas.
Al Pritaneón, jutjaven tot el que ha pogut ocasionar la mort d'homes (objectes,animals); Al Paladión, jutjaven les morts involuntàries, els metecs i els esclaus;
Al Delfinión, jutjaven la legítima defensa;
Al Freatis (en una platja), jutjaven als exiliats que han conegut una mort en el seu exili.L'acusat està sobre una embarcació.


Els jutges eren anomenats heliastas (Ήλιασταί) o dikastas (δικασταί, ὀμωμοκότες =els que juraven, és a dir, els jurats). Els processos de jutjar eren anomenatsΉλιάζεσθαι (δικάζειν).
L'Alber: Alber blanc, Pollancre blanc, alber platejat ... És una mena de Pollancre. És un arbre de la família de les salicàcies originari del centre i el sudd'Europa i del Marroc Fins a l'Àsia central.